![]()
Kaffe - en hel vetenskap
Det sägs att det var en fåraherde i de etiopiska bergstrakterna som på 500-talet upptäckte att hans getter blev piggare efter att ha ätit de röda bären från kaffebusken.
Fåraherdens berättelse spred sig och en abbot på ett kloster i närheten provade bären genom att hälla hett vatten över dem och drack denna dryck. När han upptäckte hur pigg han blev av kaffedrycken så bjöd han munkarna på drycken för de behövde hålla sig vakna vid deras långa kvällsböner. Snart gick klostret under benämningen "Det vakna klostret"
Det var först på 1200-talet som bären började rostas och i mitten av 1600-talet kom kaffet till Europa. Karl XII tog med sin en turkisk kaffekokare till Sverige och även traditionen att dricka kaffe.
Kaffe har varit en het potatis kan man säga - näst efter olja så kommer kaffet som viktig handelsvara och har också påverkan på världsekonomin
"Kaffe är, tillsammans med tobak, den mest komplexa röran man kan tänka sig. Inte någon annanstans hittar man lika många olika föreningar som just där. I kaffe har upp mot tre tusen flyktiga aromatiska föreningar isolerats, varav endast ett fåtal är identifierade. Totalt har sju tusen olika föreningar isolerats. Vissa ämnesgrupper är mer betydelsefulla för kaffets arom än andra."
På den här adressen finns mer att läsa: http://hem.passagen.se/emma.utgard/kaffedrf.htm
För att få fram smaken på kaffe så rostas kaffebönorna och på så sätt styr man smak och arom.
Arabica tillhör den valigaste kaffebönan och priset på kaffe kan variera från 50:- /kg till 800:- / kg
Det kaffe vi köper i butikerna är vanligtvis en blandning av olika sorters Arabica -kaffebönor.
Olika smaker benämns ofta i begrepp som Mocca, Java, Colombia - beroende på var i världen kaffeträdet växer så blir smaken olika.
Espresso och Moccakaffe är starkt kaffe som man dricker i mindre koppar. Moccakaffe har vanligtvis choklad som ingrediens också.
- Jag måste berätta att desto mer jag läser om kaffe desto mer förstår jag hur otroligt mycket man kan lära sig om kaffe. Här är en jättespännande sida: www.kaffeinformation.se
Kafferep är en benämning på ett slags knytkalas, man tog med sig några kaffebönor och så kokade man kaffe på de ihopsamlade bönorna, det var kafferep under mitten av 1800-talet i Sverige.
Fika har sin historia också
Läs mer på den här adressen om fika-traditionen:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=28295&a=476326&lid=puff_476598&lpos=extra_1
© Living Life 2006
www.livinglife.se