"Förstå din hund"

av Jan Fennel

Det är väldigt intressant att läsa om Jan Fennels upplevelser och erfarenheter. Hon har sin egen syn på hur man förhåller sig till sina hundar. Hon måste poängtera och förklara hela tiden varför hon gör på ett visst sätt, och jag börjar förstå det i mitten av boken. Jag förstår också poängen i det hela, men det kanske är svårare att överföra till rätt handlingar i vardagen. Jag tror att om man vill så kan man ändra sig och det är så enkla knep så det borde fungera. Grunden är att hon studerat flockdjur/vargar och tittat på hur djuren gör och sedan överfört dessa beteenden till vår mänskliga värld.

En sak är helt klar - jag tror på det hon skriver och berättar och jag kan klart se det från våra egna möten med olika hundar. Min man är en lugn och mycket trygg person som alltid får total kontakt med hundar. Jag pussar och gullar och småsnackar med hundarna som små barn.....men det ger inte mig någon ledarroll eller trygghet hos hundarna.

Hundar har en naturlig instinkt att vakta och ta ansvar och det kan vi tycka är besvärligt, men då får vi nog prata hundspråk i stället. Jag skulle inte prata svenska med en engelsman och tro att han förstår, varför gullar jag då med hundar som om de var barn ? Jo för att jag inte förstår bättre. Nu ska jag börja prata hundspråk med våra hundkompisar så att vi får det ännu bättre tillsammans. Hundar är flockdjur och har flockbeteenden.

Det är fyra viktiga moment när hon jobbar med hundar.

- När flocken återförenas (du kommer hem) vem är nu ledaren ?

- När flocken angrips eller det kanske är en fara (gäster kommer) Vem ska skydda flocken ?

- När flocken går på jakt : vem är ledaren på jakten ?

- När flocken ska äta: vilken turordning gäller ?

Det svåra i detta är att vi människor har svårt att se djuren som djur och hela tiden applicerar vår mänskliga aspekt på djuren. Varför ska jag äta innan min hund ? - och varför ska jag ignorera hunden när jag är så glad att se den. Det handlar om att visa hunden att han/hon kan koppla av och avlasta hunden från ansvar och ge hunden en lugn och trygg tillvaro. Har man den kunskapen med sig i träningen så känner man sig lugn och trygg också.

Det som hon också betonar flera gånger är att man ska ha en vänlig inställning i allt man gör - man får aldrig avvisa en hund med starka eller arga kroppsrörelser. Man måste ha en vänlig inställning för att lyckas, för hundar känner även när vi är arga utan att vi säger något och då kan det bli fel ändå. Man får helt enkelt en bra träning i sin egen mentala utveckling kan man säga.

Det är så enkla övningar och det verkar så självklart att man rodnar när man tänker på hur tokigt man gör hela tiden.

Tre enkla tips som kanske är början:

Vill du få bakgrunden till varför du ska göra just så här så läs boken - hon förklarar allt i boken.

- När du kommer hem ska du ignorera hunden (inte ens titta på den hur den än skäller, hoppar och gör sig till) utan vänta fem minuter (eller till hunden har slutat pocka på uppmärksamhet) och sedan kan ni hälsa och göra allt mysigt som ni brukar. Hunden kommer förstå att den ska vänta och att du är ledaren. Då behöver inte hunden ta ledaransvaret - skönt för vovven.

- När hunden ska få mat ska den alltid vara nummer två i matordningen - det är nämligen ett solklart ledartecken att få maten först. För att markera att du är ledaren ska du synligt för hunden lägga upp maten och även placera något som du ska äta bredvid skålen på bänken. När du lagt upp maten tar du sedan din lilla matbit och visar att du äter först. Då vet hunden - jaha hon/han är ledaren.

- När du får gäster hem - ska du informera gästerna att de måste vänta fem minuter med att hälsa på hunden. Hunden ska nämligen slippa vaktansvar och hunden ska känna att det är du som sköter "angriparna".

- När det är dags för jakt (promenad) ska du låta hunden få på sig kopplet och så står du still och tyst till hunden är lugn sedan kan ni gå på jakt. Hunden ska inte hänga som ett segel i kopplet och det får inte vara spänt. Det visar du genom att att hunden kallas in och placeras bredvid dig. Du visar det några gånger och om det inte hjälper vänder du och går hem. Det är självklart tystnad och ingen ögonkontakt som gäller (en stund) eftersom du måste visa att det är du som bestämmer. Efter några hemvändningar så vet hunden att det inte blir promenad om man rusar före ledaren. Detta fungerar om hunden vet genom de andra övningarna att det är du som är ledare. Det fungerar inte som en egen liten övning.

Hon vädjar och ber alla som har problemhundar - slå aldrig er hund eller skrik inte åt den och utmana aldrig en "besvärlig" hund genom att stirra hunden i ögonen. Försök att hitta en fredlig lösning och hon skriver också att hon räddat flera hundar från avliving genom att hunden fått en ledare istället för att själv vara ledare. En del hundar har en stark självkänsla och vill verkligen vara ledare men det fungerar inte i vårt vanliga människoliv. Be om hjälp och använd lugn och "fem-minuters-ignorering" om det är maktkamp mellan dig och din hund.

Detta har jag skrivit efter att ha läst boken "Förstå din hund" det är min tolkning och jag reserverar mig för eventuella missförstånd. Men läs gärna boken om du vill veta precis hur allt ska gå till.

Maila gärna om du vill berätta något för mig ....livinglife@telia.com

© Living Life 2006

www.livinglife.se